Üdvözöljük iskolánk weboldalán

’56, Te suhanc - Szűk Balázs kötetének bemutatója Egerben

’56, Te suhanc -Szűk Balázs kötetének bemutatója Egerben

Korszakos könyv, nagylexikon, hiánypótló antológia. Ezzel lehetne legjobban jellemezni Szűk Balázs író tanár, médiaszakember szerkesztői munkáját, melynek ’56, Te suhanc címet adta. A címet Déry Tibor: Barátaim című írása ihlette (mellékletben közöljük).

A könyv az 1956-os Emlékbizottság támogatásával, a Magyar Szabadság Éve elnevezésű programsorozat keretében jelent meg és Szijártó Imre szakmai rektor és Pintér Judit képszerkesztő munkáját dicséri. A szép kiállítású, 328 oldalas kötet a forradalmat és szabadságharcot mutatja be 60 év játék-, televíziós-, animációs- és kísérleti filmek tükrében. A záró fejezetben Szűk Balázs összeállítása szerepel, amely arról tanúskodik, hogy a forradalmat 127(!) filmes alkotás érintette vagy éppen fő témában dolgozta fel.

 E kötet bemutatójára november 27-én, a Gulágról hazaérkezettek első csoportjának 65. évfordulóján és Csodásérmű Boldogasszony ünnepnapján, a Bródy Sándor Megyei könyvtárban került sor, igen szép számú nézősereg érdeklődése kíséretében.

A találkozót Szíki Károly színművész, ’56 kutatója, irodalmi szemelvények interpretálásával moderálta, meglehetősen vigyázva a terjengősségre és arra, hogy az est után olyan élménnyel térjenek haza a látogatók, amiben még nem volt részük a meglehetősen szép számú ’56-os egri rendezvények során. Külön-külön is értékelte a két alkotó nagyszerű vállalását, amely már-már a heroikus vállalások kategóriájába sorolható, hiszen speciális, hiánypótló szerepet vállaltak alkotómunkájukban.

 

Szűk Balázs 1956-hoz való személyes kötődéséről és a bemutatott animációs (Kiss Iván: Töredék) - és rövidfilm (Meskó Zsolt: Fiúk a házból) előtt az alkotások létrejöttéről beszélt, külön kiemelve, hogy e témában két verses kötete és egy általa szerkesztett filmes tanulmánykötete jelent meg: Képben vagyunk? (2004), 56:10:23. (2006), Lyukas október (2016), ’56, te suhanc (2017), Lyukas október (javított változat, 2018). Érintette a tekintélyelvű, kevély kultúr- apparátusokkal való ütközéseit, melyek az alkotás és kiadás folyamatát nagyban fékezték.

Szűk Balázs 2001 és 2005 között az egri főiskola közművelődési tanszékének adjunktusa Video-és tv- szakirányon. Meglehetősen antagonisztikusnak ítélte meg forradalom szellemének ápolását Egerben, hiszen köztudott, hogy ebben a városban számos forradalmárt ítéltek súlyos börtönbüntetésre, de egyetlen olyan emlékmű vagy tér sincs, amely az Egri forradalmárok elnevezést viselné. (A kommunista totemek közül pedig még féltucatnyi áll ma is!)

 Szijártó Imre (tanár, író) az ’56, Te suhanc létrejöttében a rá háruló szakmai lektori munkának összetettségéről szólt, a kapcsolattartás idegfeszítő voltáról, melyben 20 író 37 filmről szóló kritikáját kellett egy elképzelés alá beillesztenie.

 A moderátor végül mindkét alkotót megkérdezte a Nagy Imre szobor budapesti eltávolításának tervezetéről. Az elmozdítói szándékot mindketten mélységesen elvetették. A rendezvény dedikációval és kisebb fogadással zárult.

Minden bizonnyal gondolatébresztő, elgondolkodtató, témákban gazdag estről távoztak az érdeklődők, mely est annyiban meghökkentő volt, hogy a Média (egy kivétellel) távol maradt, de a népes képviselő testületekből egyetlen személy sem jelent meg.

Nos ’56-os suhancok, ha ezt láttátok ott fenn, összeráncoltátok-e a szemöldökötöket?

Heti Hang Szóró---- Hangosan mindenről, ami nekünk fontos

 

fotók: Csépányi Zoltán, Bródy Könyvtár

GALÉRIA