Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Intézmény

 

Négy megye és három régióhatárán fekvő, Heves megye nyugati részén fekvő Hatvan városában működő
Grassalkovich Antal Gyakorlatközpontú Szakiskola és Szakközépiskola 1992-óta várja diákjait a környező településekről.

Múltja ugyan kissé mozgalmasnak mondható, ám mára jól működő, a kistérség bizalmát élvező iskolává nőtte ki magát.
A kezdetekkor a Városi Művelődési Központ Speciális Szakiskolája, valamint ugyanekkor az Ady Endre Városi Könyvtár Speciális Szakiskolája volt, mely az Alkotótábor és Szabadidőközpontban működött.
Az oktatott szakmák között szerepelt a népi bőrműves, mézeskalács készítő, filmnyomó, virágkötő, könyvkötő, üzletházi eladó, parkgondozó, lakástextil varró és javító, valamint kosárfonó, népi szövő, gépi hímző, később pedig a fazekas, tűzzománc készítő, csipkeverő. 1995-ben a két iskola összeolvadt és Városi Művelődési Központ Pályakezdők Szakiskolája néven működött tovább.
Az intézmény küldetéseként, a város és a kistérség olyan fiataljainak a képzését jelölte meg, kik nem kerülhettek be az állami középiskolai vérkeringésbe, vagy onnan kikerülvén, nem volt esélyük a továbbtanulásra.

A Pályakezdők Szakiskolájáért Oktatási és Kulturális Alapítvány 1998-i megalakulásakor fő célként, a fiatalok szakmai ismereteinek elsajátítása mellett, a sikeres élethez szükséges készségek, képességek fejlesztését és olyan modellértékű oktatási forma alkalmazását tűzte ki, mely sokoldalúan számol a fiatalok szociális, mentális és egzisztenciális gondjaival, és amely nyitottságával lehetőséget nyújt további ismeretek megszerzésére. Az iskola tevékenységi köre az évek alatt folyamatosan bővült, felzárkóztató oktatással és több szakmacsoportban szakoktatással.

Alaptevékenységei:

• Felzárkóztató oktatás.

• Szakképesítés megszerzésére felkészítő szakoktatás, melynek lezárásaként OKJ-s szakmai vizsga tehető.


2002-ben az iskola tevékenységi köre kibővült: az alapfokú művészetoktatással három tanszakon: társastánc, néptánc, kézművesség. E tevékenységnek az elsődleges célja az volt, hogy megalapozza az intézményünk azon hosszú távú céljait, miszerint a képzési tevékenységünket a művészeti szakképzés irányába kívánjuk bővíteni. Ennek stabil hátteret biztosított a Grassalkovich Művelődési Központ, mint bázisintézmény.

2004-től az iskola fenntartói kötelességeit a PÁSZOK Alapítvány vette át. Grassalkovich Alapítványi Szakiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven kezdte meg működését. Ekkor kikörvonalazódott hitvallás szerint differenciált pedagógiai eszközrendszerrel kívánták segíteni az iskola és a munka világa közötti átjárhatóságot, a fejlesztő alapokra épülő, nevelési szükségletekhez igazított optimális egyéni fejlesztés megvalósításával.

2008-től az intézmény megújította, még inkább gyakorlatorientálttá tette a szakképzési tevékenységét. A tanulói létszám változásainak és a társadalmi kihívásokra válaszolva az intézmény felfüggesztette minősített alapfokú művészetoktatási tevékenységét, ezzel párhuzamosan nagyobb hangsúlyt kívánt fektetni a szakképzési tevékenységének fejlesztésére és kiterjesztésére az érettségire épülő szakképzések felé és a felnőttoktatás irányába. Ennek megfelelően alakította ki nevét is a mai változatra.