Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Vendégeink voltak: Horváth Mária filmrendező és Tóth-Pócs Roland operatőr, animátor.

2020 január 24-én Cigánymesék címmel a Kecskemét Film Kft 11 alkotását vetíthettük le iskolánk aulájában, az alkotók (Horváth Mária, Tóth-Pócs Roland) jelenlétében

A Hatvani Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Baranyi Béla képviselő a filmvetítés előtt mondta el rövid beszédét, amelyből idézünk:

„A cigány-roma etnikum értékvilágának, kultúrájának közvetítése azért is nagyon nehéz ma Magyarországon, mert maga a cigány többség nem őrzi saját identitását, belső gyökereit. Divatokat vesz át , de az autentikus népi kultúra ápolását és teremtését csak kevesen végzik el Baj van a generációk kapcsolatában, a tradíciók átadásának képessége lelassult, kívülről , sokszor intézményesen kell „löketet” adni, mert a belső szerves folyamatok nem működnek.

Legfeljebb részlegesen a cigány elit (értelmiség, művész, tudós, marketing és média szakember) teszi ezt meg az átemelés-beemelés folyamatában, s talán a legnagyobb szerepe itt az iskoláknak van, ahol még mindig az integráció és szegregáció parttalan vitája és gyakorlata folyik. A hely és az idő, felkészültség és befogadó közeg dönti el, melyik a helyes út vagy sorrend. Magyarország keleti, szegényebb, szándékosan alul fejlesztett felében ez az együttműködés magyarok és a cigány etnikum között kulcskérdés, ha el akarjuk kerülni az etnikai zavargásokat és éhséglázadásokat. „

A szünetben a rendezőnő körbe vitte praxiloszkópját a diákok nagy örömére. Nevettünk, kacagtunk, derültünk , bölcselkedtünk és ámultunk Bari Károly, Daróczi Ágnes, Szécsi Margit meséinek varázsvilágán, Nyakó Júlia beavató mesélésén, a Parno Grass autentikus vidám-szomorú muzsikáján, a színek és etnikus motívumok sokaságán. Az ankétbeszélgetésen Szűk Balázs tanár úr értő vezetésével ugyanolyan izgalmak vártak a nézőkre, mint a vetítéskor.

Megtudtuk, hogy az első sorozat 2013-tó készült, 13 részesre volt tervezve, s már csak kettő nem készült el. További 13 epizód van készülőben. Láttuk a nagy kartonlapokra rajzolt story boardokat, egy egész epizód jeleneteinek összes fázisrajzát, a színes háttereket, a síkban kiteríthető digitális bábúkat, sőt a Cigánymesék logóját is. Tóth-Pócs Roland pedig hosszasan beszélt a digitális bábokra épülő karakterfejlesztéseken. Egy epizód 6 hónap alatt készült el az ötlettül a végleges szereposztás-inzertig. A következő filmeket láthattuk sorrendben: A cigányasszony meg az ördög; Káló, a cigányfiú; Doja, a cigánytündér; A Nap és a Hold története; Hogyan lett az ember; A tűzpiros kígyócska; Riza; Zefir és Rebeka; A cigánykovács, Csúnya Borka; A kosárfonó.

https://hatvanihirlap.hu/dijnyertes-ciganymesek-a-grassalkovich-iskolaban/

https://hatvanihirlap.hu/ciganymesek-a-grassalkovich-iskolaban/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=cwiM5QFMLPE&feature=emb_title

GALÉRIA