Üdvözöljük iskolánk weboldalán

IV. Kertészeti vásár Hatvanban

Idén IV. alkalommal vett részt iskolánk a Hatvanban minden év májusában megrendezésre kerülő kertészeti vásáron és kiállításon. Iskolánk kertészeti szakképzését propagálta ezen a rendezvényen, fűszernövényeket, dísznövényeket és palántákat ( eper, paradicsom) kínáltak eladásra. 

A Kertészeti Kiállítást és Vásár hétvégéjét Horváth Richárd polgármester nyitotta meg. Beszédében a történelmi Hatvanba kalauzolta a jelenlévőket.  – A II. világháború előtt Hatvant a virágos jelzővel együtt emlegették. Szeretnénk a hagyományt továbbra is őrizni, mert ezzel szebbé tesszük és színesítjük a várost. Ez mind a turistáknak, mind a lakóknak egyaránt fontos – hangsúlyozta. Hozzátette: Hatvan idén is pályázik a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre.

Virágokkal és fűszernövényekkel teli kosarak és táskák csüngtek a vásárlók kezében. Volt, aki egészen Kállóból látogatott ide, hogy színesítse kertjét és teraszát. – Elsősorban muskátlikat szerettem volna, ugyanis két éve is gyönyörűeket vettem itt. Ezen kívül, idén mézvirágot és futó lobéliát is beszereztünk. Palántákat pedig a piacról viszek majd hazafelé – mesélte a kertészmérnökként dolgozó Babossné Kolits Anna, aki családjával érkezett Hatvanba. Zsíros Mária nem bízza a véletlenre a vásárlást, határozott elképzelése van, hogy milyen színű és fajta virágot szeretne a teraszára. Kitért rá: ha az idő nem szól közbe, délután kerékpározni mennek unokájával és közösen is visszajönnek a kiállításra. Rossz időre is van tervük, ebben az esetben a vadászati múzeumot tekintik meg. A megvásárolt virágoknak különféle tartókat is találhatnak a nézelődők. Kerámia kaspók, fazekas termékek és fonott kosarak is vásárolhatóak itt. A hatvani Grassalkovich iskola tanulóinak kosárfonásait és fazekas munkáit is eladásra kínálják a hétvégén, melynek bevételét az iskola fejlesztésére fordítják – számolt be Farkasné Magyar Katalin szakoktató. Továbbá üvegből és bőrből készült ékszerek is beszerezhetők a rendezvényen. Egyedi tervezésű, kézzel készült termékek közül válogathatnak Takács Ágnes, Pálfi-Révész Krisztina munkásságaiból a kiegészítők szerelmesei.

A korábban meghirdetett kiskertépítő versenyre rengeteg ötletes kompozíció állt össze. Megannyi óvodai csoport keze munkája tekinthető meg a Városháza bejáratánál. Többen megcsodálták ezeket az alkotásokat. Kerek Istvánné azért látogatott ki, hogy gyógynövényeket szerezzen be, de óvónő ismerősei csoportjainak munkáit mindenképp meg akarta keresni mielőtt hazaindul. Nagyon szereti ezt a rendezvényt, minden évben eljön. Vett orvosi zsályát, rozmaringot, körömvirágot és levendulát is – majd viccesen hozzátette, megrendelésre is szállít növényeket Dunakeszire, a fiának.

Emellett különféle finomságok is megkóstolhatók nézelődés közben. A növényekből nyerhető édes nedű, a méz, a füstölt kolbász, a sajtok és a füstölt fürjtojás is szereplője a kiállított termékpalettának. A fürjtojás izgalmas kiegészítője lehet a pecsenyének, illetve előételként vagy snack-ként is tálalható. A füstölt fürjtojás elkészítése egy hosszú folyamat, amely főzéssel, pácolással, leszárítással és füstöléssel jár – mesélte Sebők Judit, és érdekességként hozzáfűzte; a megszárított héjából pedig kálcium tablettát készítenek.

A szombati nap folyamán többféle előadást is meghallgathattak az érdeklődők. A zöldtetők építéséről kaptak tájékoztatást, a növénytáplálásáról és a hihetetlennek tűnő, de valóságos világító képességgel rendelkező virágokról is szó esett.

Továbbá valamennyi vásárlás mellé ajándék tombola jár, amelyet mindkét nap fél 3-kor sorsolnak. A kiállítók portékáiból összeállított nyereményeket lehet megnyerni.

Vasárnap is várja az érdeklődőket a Kertészeti Kiállítás és Vásár a Városháza előtt. Az Algilbio Kft. előadásában, 14 órától a növénytáplálás új alternatíváit ismertetik, majd ezt követően 14:30-tól tombolasorsolás, 15 órakor pedig kiderül, hogy melyik alkotás lett a „legmesésebb” idén, a „Mesés kertek” című kiskertépítő versenyen.

http://hatvanihirlap.hu/diszes-novenyek-es-kezzel-keszult-termekek-kossuth-teren/

GALÉRIA