Üdvözöljük iskolánk weboldalán

2019.11.15 Baptista művészeti napok iskolánkban

BAPTISTA MŰVÉSZETI NAPOK  2019.11.15

Révész Márk kürtművész, általános iskolai tanár és Cakó Ferenc animációs rendező, grafikus mutatkozott be interaktív zenei előadással és rövidfilmek vetítésével iskolánkban 2019.11.15-én. Szinyei András alpolgármester Úr is tiszteletét tette a nem mindennapi eseményen. Az alkotók rövid ajánlásai után (kürtjelek, az Ab ovo c. rövidfilm vetítése) a két alkotó hosszabb műsora következett. Révész Márk tölcséres slágot és szürkemarha díszesre faragott tülkét is használva népszerűsítette a hangszert, kérdés-felelet formájában aktivizálva a játékba örömmel csatlakozó diákokat és felnőtteket is. Sokat felimerték a Star Wars, a Henry Potter és a Gyűrűk ura motívumait. Vastaps zárta a rövid, önjellemzésnek is beillő sajátos performance-ot.

A rövid szünetet Cakó Ferenc hosszabb magyarázata követte a tárgy és homokanimáció technikai kulisszatitkairól, a new yorki előadás gyertyafényes zongorakíséretéről, a precíz megtervezettség szükségességéről, az egyszemélyes stúdió kialakulásának kényszeréről, az animációs divattrendek korszakiról stb.

Sok műfaj között tallózva az alkotó saját privát válogatást tárt elénk: Autótortúra, Zénó és az álmatlanság, A róka és a holló, Szerelmes dal.

Az apróbb technikai megállások miatt a végére tervezett beszélgetés nagy része előbbre került, de végül a fonott karosszékekben tette fel Szűk Balázs tanár úr a legfontosabb kérdést: Mi neked az animáció és zene?

Révész Márk 2018-ban kürt és furulya tanárként végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2018-tól az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészet Baptista Iskola tanára. 2016-tól a Duna Szimfonikus Zenekar első kürtöse, magas kürtön játszott az Óbudai Danubia Zenekarben, a MÁV Szimfonikusoknál, a Liszt Ferenc Kamarazenekarban, a Budapesti Vonósoknál, az Anima Musicae-ban, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekarban és Budapest Sound Collective-ben.. Nemzetközi zenekari, szólói, kamarazenészi tapasztalatai számosak (Luxemburg, Spanyolország, Prága, Róma).

Cakó Ferenc amatőrfilmesből lett a Magyar Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafikusa (1965-73), majd a Pannónia Filmstúdió fő munkatársa (1974-1991). 1996-ban saját animációs stúdiót alapított. Könyv- és lapszerkesztő, grafikus, festő, plakáttervezéssel is foglalkozik. Docensként gyakran tartott külföldön animációs kurzusokat, volt nemzetközi fesztiválok zsűrijében. Filmjeivel szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert ( Krakkó, Cannes, Annency, Oberhause, San Francisco, Berlin). Hamu c. filmjét Oscar-díjra is felterjesztették (1994). Főbb műfajai: festményfilm (Petőfi), bábfilm (Hurut király fázik, Labirintus), tárgymozgatás (Okulária, A szék, Csali mese, Kövek), gyurma (Ad astra, Autótortúra, Sebaj Tóbiás, Zénó), homokanimáció (Ab ovo, Hamu, Ad rem, A homok dala, Fészek, Sirató, Világzabáló és a visszacsináló).

https://www.youtube.com/watch?v=Vg_nb1MKelQ

https://hatvanihirlap.hu/homokanimacio-es-kurtkoncert-a-grassalkovich-iskolaban/

https://hatvanihirlap.hu/88homokanimacio-es-kurtkoncert-a-grassalkovich-iskolaban/

https://www.baptist.hu/hatvanban-is-volt-baptista-muveszeti-napok/

 

 

 

 

GALÉRIA