Üdvözöljük iskolánk weboldalán

A Föld napja

A FÖLD NAPJA: ÁPRILIS 22.

A Föld napja alkalmából a Tabán úti gyakorlati helyünkön fogadtuk vendég előadónkat, Tóth Istvánt, aki Lehoczky János díjas környezeti nevelőként Életünk a Föld címmel tartott előadást a diákoknak. A téma kapcsán, interaktív módon be is vonta a tanulóinkat az előadásába. Ezzel felkeltve az érdeklődésüket a Föld napja iránt.
Ezt követően tanulóinkkal az informatikateremben anyag és háttér információk gyűjtésével folytattuk a téma kifejtését. Megbeszéltük mi célja és a törekvése a Föld napja kezdeményezésnek:
„ Haldoklik már a Föld, a szíve is beteg, nagyokat döng a föld alatt, és néha megreped. Ha szíve végleg megszakad, ember mi lesz veled?”
A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.
Magyarországon 1990 óta emlékezünk meg erről az eseményről. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Mit tehetünk környezetünk védelmében? Hogyan óvhatjuk meg a Földet a következő nemzedékek számára? Miért kell takarékoskodni az ivóvízzel és az energiaforrásokkal.
Miért fontos a hulladékok szelektálása és újrahasznosítása? Mit tehetünk a klímaváltozás ellen? Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre. Célunk, hogy felhívjuk tanulóink figyelmét a környezet tudatos magatartás fontosságára. Szeretnénk elérni, hogy tisztában legyenek azzal, hogy a Föld megóvása mindannyink felelőssége.
Mindezen információk birtokában végigvettük, hogy a városi tömegrendezvények, felvonulások, faültetés, hulladék újrahasznosítás megszervezése a falusi majálisok bevonása a világ minden országában a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágya.
Szántunk egy órát a március 22. -én tartott víz világnapjára is melynek fő célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.
A diákok ezzel kapcsolatos weboldalakat olvastak át és képanyagokat gyűjtöttek. A végén pedig közösen elkészítettük, a mi Föld napja plakátunkat.

GALÉRIA