2019.11.15 Baptista művészeti napok iskolánkban

2019. november 15., 09:42

BAPTISTA MŰVÉSZETI NAPOK  2019.11.15

Révész Márk kürtművész, általános iskolai tanár és Cakó Ferenc animációs rendező, grafikus mutatkozott be interaktív zenei előadással és rövidfilmek vetítésével iskolánkban 2019.11.15-én. Szinyei András alpolgármester Úr is tiszteletét tette a nem mindennapi eseményen. Az alkotók rövid ajánlásai után (kürtjelek, az Ab ovo c. rövidfilm vetítése) a két alkotó hosszabb műsora következett. Révész Márk tölcséres slágot és szürkemarha díszesre faragott tülkét is használva népszerűsítette a hangszert, kérdés-felelet formájában aktivizálva a játékba örömmel csatlakozó diákokat és felnőtteket is. Sokat felimerték a Star Wars, a Henry Potter és a Gyűrűk ura motívumait. Vastaps zárta a rövid, önjellemzésnek is beillő sajátos performance-ot.

A rövid szünetet Cakó Ferenc hosszabb magyarázata követte a tárgy és homokanimáció technikai kulisszatitkairól, a new yorki előadás gyertyafényes zongorakíséretéről, a precíz megtervezettség szükségességéről, az egyszemélyes stúdió kialakulásának kényszeréről, az animációs divattrendek korszakiról stb.

Sok műfaj között tallózva az alkotó saját privát válogatást tárt elénk: Autótortúra, Zénó és az álmatlanság, A róka és a holló, Szerelmes dal.

Az apróbb technikai megállások miatt a végére tervezett beszélgetés nagy része előbbre került, de végül a fonott karosszékekben tette fel Szűk Balázs tanár úr a legfontosabb kérdést: Mi neked az animáció és zene?

Révész Márk 2018-ban kürt és furulya tanárként végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2018-tól az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészet Baptista Iskola tanára. 2016-tól a Duna Szimfonikus Zenekar első kürtöse, magas kürtön játszott az Óbudai Danubia Zenekarben, a MÁV Szimfonikusoknál, a Liszt Ferenc Kamarazenekarban, a Budapesti Vonósoknál, az Anima Musicae-ban, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekarban és Budapest Sound Collective-ben.. Nemzetközi zenekari, szólói, kamarazenészi tapasztalatai számosak (Luxemburg, Spanyolország, Prága, Róma).

Cakó Ferenc amatőrfilmesből lett a Magyar Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafikusa (1965-73), majd a Pannónia Filmstúdió fő munkatársa (1974-1991). 1996-ban saját animációs stúdiót alapított. Könyv- és lapszerkesztő, grafikus, festő, plakáttervezéssel is foglalkozik. Docensként gyakran tartott külföldön animációs kurzusokat, volt nemzetközi fesztiválok zsűrijében. Filmjeivel szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert ( Krakkó, Cannes, Annency, Oberhause, San Francisco, Berlin). Hamu c. filmjét Oscar-díjra is felterjesztették (1994). Főbb műfajai: festményfilm (Petőfi), bábfilm (Hurut király fázik, Labirintus), tárgymozgatás (Okulária, A szék, Csali mese, Kövek), gyurma (Ad astra, Autótortúra, Sebaj Tóbiás, Zénó), homokanimáció (Ab ovo, Hamu, Ad rem, A homok dala, Fészek, Sirató, Világzabáló és a visszacsináló).

https://www.youtube.com/watch?v=Vg_nb1MKelQ

https://hatvanihirlap.hu/homokanimacio-es-kurtkoncert-a-grassalkovich-iskolaban/

https://hatvanihirlap.hu/88homokanimacio-es-kurtkoncert-a-grassalkovich-iskolaban/

https://www.baptist.hu/hatvanban-is-volt-baptista-muveszeti-napok/

 

 

 

 

2019.11.15 Baptista művészeti napok iskolánkban